sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Palvelualojen ammattiliiton ryhdyttävä konkreettisiin toimiin

Julkaistu Pam-lehdessä 29.10.2010

Todellisia tekoja peliin!

PAMin edustajiston vaaleissa nuoret ovat jälleen aliedustettuina. Liitto on syksyn aikana ollut näkyvästi esillä Big Brotherissa ja pyrkinyt näin herättelemään nuorissa kiinnostusta ammattiliittoihin. En jaksa uskoa, että tällä tavalla saataisiin nuoret sankoin joukoin järjestäytymään. Vaikka BB:ssä näkyminen tavoittaakin palvelualoilla työskentelevät ihmiset paremmin kuin luultavasti mikään muu, ei se silti luo kuvaa uskottavasta ay-liikkeestä. Jos PAM haluaa parantaa työntekijöiden asemaa, mitä myös minä haluan jäsenenä rahoittaa, on sen tehtävä konkreettista työtä.

Rakennusliitto on jo pitkään palkannut työntekijöitä, jotka kiertävät työmaita ja keskustelevat työehdoista. Jos on tarvetta, liitto auttaa vaatimaan oikeuksia, eikä tällöin välitetä siitä, kuuluuko työntekijä liittoon. On siis ymmärretty, että jos unohdetaan liittoon kuulumattomat, heikennetään myös järjestäytyneiden työntekijöiden asemaa. Vaarana on, että syntyy eri työmarkkinat järjestäytyneille ja järjestäytymättömille. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluvat erityisesti nuoret ja siirtolaiset, jotka eivät aina tunne ja osaa vaatia oikeuksiaan.

Pelkät mielikuvat ja mainonta eivät vakuuta ihmisiä siitä, että liittoon kuulumisesta olisi mitään hyötyä. Palvelualojen työmarkkinoilla on isoja ongelmia, jos ammattiyhdistysliike menettää kokonaisia sukupolvia, koska se ei onnistu luomaan uskottavaa kuvaa itsestään. Mainokset ovat mainoksia, todelliset teot puhuvat puolestaan. Olisi vahvistettava ihmisten uskoa ay-liikkeeseen työpaikoilla. Kun näin tehdään, joku saattaa jopa harkita täyttävänsä liiton liittymislomakkeen.

Antti Kurko
Etelä-Suomen Vasemmistonuoret
puheenjohtaja

perjantai 15. lokakuuta 2010

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret: Pääkaupunkiseutua rakennettava asukkaiden ehdoilla

Kannanotto
15.10.2010
vapaa julkaistavaksi heti

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret:
Pääkaupunkiseutua rakennettava asukkaiden ehdoilla


Etelä-Suomen Vasemmistonuoret vaatii, että asukkaat on otettava paremmin huomioon kaupunkisuunnittelussa. Pääkaupunkiseudulle on rakennettava enemmän valtion tukemia vuokra- ja asumisoikeusasuntoja, lisäksi vuokrien hinnat on saatava laskemaan.

Demokratia toteutuu vain asukkaita kuulemalla. Alueiden erityispiirteet on otettava huomioon monipuolisella asukaslähtöisellä rakentamisella. Perinteisiä vuokra-asumisen muotoja tulee laajentaa ja antaa mahdollisuus asua vuokralla muuallakin kuin kerrostaloasunnoissa. Asuinalueita tulee kehittää tasapainosesti ja eri yhteiskuntaluokat huomioiden.

“Nykyinen tapa rakentaa uutta toimistotilaa vaikka sitä on jo valmiiksi tyhjillään, kuvastaa hyvin talouselämän lyhytnäköisiä intressejä. Kaupunkia tulee kehittää asukkaiden, ei bisnesmaailman ehdoilla. On järjetöntä, että kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on pulaa samaan aikaan kun rakennetaan uusia toimistotiloja,” sanoo Etelä-Suomen Vasemmistonuorten puheenjohtaja Antti Kurko.

Sunnuntaina 17.10. järjestetään perinteinen Asunnottomien yö -tapahtuma. Viime vuonna mielenosoittajat valtasivat Helsingistä tyhjillään olevan toimistorakennuksen hätämajoitukseksi asunnottomille. Valtaus oli kannanotto häikäilemätöntä asuntopolitiikkaa vastaan. Lisäksi sillä haluttiin kyseenalaistaa tyhjillään olevien kiinteistöjen käyttötarkoitus.

“Helsingissä on jo nyt peräti 1,1 miljoonaa neliömetriä tyhjää toimistotilaa. Herttoniemessä joka neljäs rakennettu toimistotila on käyttämättä. Pitkään tyhjillä olleita kiinteistöjä on saatava ottaa asumis- ja yhteisölliseen käyttöön, kuten sosiaalikeskuksiksi. Kaupunkien pitää pyrkiä kaikilla päätöksillään laskemaan asukkaiden asumiskustannuksia, jotka nyt vievät vähävaraisilta suuren osan tuloista ja ovat muuhun maahan verrattuna erittäin korkeat. ” vaatii Kurko.

Kaupungin päätöksenteossa tehty virhe kaupungin tonttivuokrien korottamisesta on käytännössä johtanut siihen, että yhä useampi pienipalkkaisilla aloilla työskentelevä ihminen joutuu hakemaan lisäksi toimeentulotukea. Kaupunginvaltuusto päättää vielä ennen vuodenvaihdetta esityksestä vuokrataloyhtiöiden fuusiosta. Vasemmisto on ainoana puolueena vastustanut vuokrafuusiota. Esityksessä itsessään vuokrien oletetaan nousevan. Fuusion myötä asumiskustannukset kasvavat, mikä ajaa pienituloiset ihmiset kauemmaksi nykyisiltä asuinalueiltaan. Tämä  taas vahvistaa entisestään yhteiskuntaluokkien välisiä eroja.


Lisätiedot:
Antti Kurko
puheenjohtaja
Etelä-Suomen Vasemmistonuoret
040 834 0286
anttikurko@yahoo.com

keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Suunnittele ESVN:lle oma logo!



Etelä-Suomen Vasemmistonuoret käynnisti logon suunnittelukilpailun. Jee! Tarkoituksena on suunnitella esvn:lle ihan oikea oma logo, kuten monilla muilla piireillä ja perusosatoilla jo on.

Kriteerinä on, että logo kuvastaa piirimme aluetta, ihmisiä, toimintaa ja ajatusmaailmaa jollain tavalla. Taiteellinen ilmaisu kuitenkin vapaa!

Valmis logo tulee toimittaa joko digitaalisena tulostuskelpoisena liitetiedostona osoitteeseen etela-suomi(at)vasemmistonuoret.fi tai paperisena versiona osoitteeseen Päijänteentie 35, 00510 Helsinki.

Kilpailu käynnistyy heti ja loppuu maanantaina 15.11. Maanantain postileima riittää.

Logoa tullaan käyttämään piirin ulkoasuassa, tiedotuksessa ja mahdollisissa materiaaleissa. Etelä-Suomen Vasemmistonuoret pidättää kaikki oikeudet logoon.

Voittajan valitsee piiritoimikunta marraskuun kokouksessaan. Palkinnoksi voittaja saa yhden valitsemansa Vasemmistonuorten tuotteen (http://www.vasemmistonuoret.fi/?/jarjesto/materiaalit/) ja tietysti paljon hyvää mieltä. :D

Tsemppiä kaikille kisaan osallistuville! Kaikki rohkeasti kisaan mukaan, jotta saadaan paras logo ikinä!

Logoterveisin

Heidi Auvinen
Piirisihteerin sijainen

torstai 7. lokakuuta 2010

Radikaaleinta on arki -kirjanjulkaisubileet


Ilmianna pomosi -kampanja ja Into Kustannus esittää:
RADIKAALEINTA ON ARKI -kirjanjulkistamisbileet.
We got Beefissä 12.10. klo 19 alkaen.

Luvassa keskustelua kirjasta ja politiikan suunnanmuutoksesta, sekä bileet feat. Shaka, Hannibal ja Left Hooks DJ:t Louis Althustler & Tuomenos.
...
Alustava aikataulu
19:00-20:15 Keskustelua
20:45-21:30 Hannibal
22:00-22:45 Shaka
22:45-> Left Hooks DJ's Althustler ja Tuomenos

Radikaaleinta on arki, Into Kustannus
Dan Koivulaakso, Anna Kontula, Jukka Peltokoski, Miika Saukkonen & Tero Toivanen

Epätyypillisen työmarkkina-aseman työntekijöitä, prekariaattia, on jo kolmannes työvoimasta. Tämä miljoonan marginaali on tipahtanut perinteisen palkkatyöyhteiskunnan kelkasta, muttei välttämättä haikaile sinne takaisinkaan. Uusi työväki tarvitsee omannäköistään työväenliikettä ja mahdollisuutta mielekkääseen työhön ja tekemiseen.

On siis downshiftattava koko yhteiskunta ja luotava mahdollisuuksia mielekkääseen arkeen ja elämiseen riittävällä perustulolla.

http://www.intokustannus.fi/kirja/radikaaleinta_on_arki/
http://arjenradikaalit.wordpress.com/