maanantai 28. helmikuuta 2011

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret: Lisää rahaa raideliikenteeseen

Kannanotto
28.2.2010
vapaa julkaistavaksi heti

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret: Lisää rahaa raideliikenteeseen

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret vaatii raideliikenteen perusrahoituksen parantamista ja rataverkoston kehittämistä. Uusimaa on alue, jossa raideliikenne muodostaa ihmisten liikkumisen kannalta olennaisen osan paikallista liikenneverkostoa. Tänä talvena junien myöhästely ja vuorojen peruminen on merkittävästi hankaloittanut kymmenientuhansien eteläsuomalaisten arkea.

VR:n ongelmat juontavat juurensa 1990-luvun laman aikana tehtyihin ratarahojen leikkauksiin ja ratahuollon yhtiöittämiseen. Ratojen kunnossapitoon ei riitä rahaa niin paljon kuin siihen tarvittaisiin. Joka vuosi peruskunnossapitorahoissa on sadan miljoonan euron vajaus.

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret ei kannata raideliikenteen kilpailuttamisen laajentamista henkilöliikenteeseen. Raideliikennettä ei tule avata monikansallisille junayhtiöille koska se palvelisi vain suurpääomaa eikä kehittäisi junaliikennettä paremmaksi.

”Oikeisto tarjoaa raideliikenteen ongelmien ratkaisemiseksi henkilöliikenteen kilpailuttamista vaikka se luo vain uusia ongelmia. Yksityiset yritykset ovat kiinnostuneita ainoastaan taloudellisesti kannattavista ruuhka-ajan vuoroista ja sen vuoksi hiljaisempina aikoina ajettavat vuorot jäisivät pelkästään yhteiskunnan maksettaviksi. Halu kilpailuttaa raideliikenne on pelkästään ideologinen,” sanoo Etelä-Suomen Vasemmistonuorten puheenjohtaja Antti Kurko.

Julkisen liikenteen kehittämiseen pitää tulevaisuudessa olla enemmän resursseja. Raideliikenne on nopea, tehokas ja ympäristöystävällinen tapa liikuttaa suuria ihmis- ja tavaramassoja. Lippujen hinnat tulisi myös saada halvemmaksi valtion rahallisella tuella jotta julkinen liikenne olisi entistä houkuttavampaa.

“Yhteiskunnalle tulee lopulta kalliimmaksi säästää ratojen huoltamisesta ja työntekijäkustannuksista kuin sitoutua pitkäjänteiseen rataverkon kehittämiseen ja laajentamiseen. Liikenteen siirtäminen kumipyöriltä kiskoille olisi kaikin puolin järkevää politiikkaa,” toteaa Kurko.


Etelä-Suomen Vasemmistonuoret piti vuosikokouksensa sunnuntaina 27.2. Allianssi-talossa. Puheenjohtajaksi valitiin toiselle kaudelle helsinkiläinen Antti Kurko, 23 v. Varapuheenjohtajaksi valittiin helsinkiläinen Milja Rämö 20 v.. Piiritoimikuntaan valittiin helsinkiläiset Erno Helki 21 v., Aydin Saiyar 28 v., Vesa Jylhämäki 26 v., Henrik Nyholm 23 v., Thomas Stewart 17 v., Niia Virtanen 20 v., Heli Mahkonen 21 v., Justus Mollberg 19 v., sekä hyvinkääläinen Juuso Aromaa 24 v. ja nurmijärveläinen Juuso Räihä 22v. Piiritoimikunnan varajäseniksi valittiin helsinkiläiset Minna Kallinen 26 v., Niko Taponen 17 v. ja hyvinkääläiset Sameli Muurimäki 20 v. ja Kaisa Malinen 23 v.

Lisätietoja:
Antti Kurko
puheenjohtaja
Etelä-Suomen Vasemmistonuoret
040 834 0286
anttikurko@yahoo.com