perjantai 1. kesäkuuta 2007

Ceci n'est pas une pipe


http://en.wikipedia.org/wiki/Ceci_n%27est_pas_une_pipe

Päivähoitomaksumielenosoituksesta löytyy lyhtyttä videokuvaa A-talkin alussa
http://www.yle.fi/yle24/videosali/index.php?a=11&t=4&q=3

Muuten keskustelu kansanedustajien välillä aika kuraa. Väistellään vastuuta väittäen, ettei mitään esitystä nollamaksuluokan poistosta ole edes tehty, vaikka kaikki hallituspuolueet (Sumuvuoren Johannan muodostamaa Vihreiden änkyräsiipeä lukuunottamatta) myöntävät sitoutuneensa nollamaksuluokan poistoon. Enää ei ole kyse kuin siitä, paljonko pienituloiset joutuvat maksamaan - tai laitetaanko heidät hakemaan päivähoitomaksuun rahansa toimeentulotuen kautta.

Köyhyys syntyy useista tekijöistä. Jos yksihuoltajistakin arviolta 40% kuuluu nollamaksuluokkaan, se tarkoittaa, että nollamaksuluokka koskettaa merkittävästi tiettyä ihmisryhmää, mutta yksinhuoltajuus itsessään ei automaattisesti luo tarvetta ilmaiselle päivähoidolle. Hallituksen suunnitelmat johtanevatkin pienituloisille nöyryyttävään tarveharkintaisen sosiaaliturvan byrokratiaan.

Typerää. Minkä valtiovalta voittanee tuloissa, kun osa pienituloisista ryhtynee maksamaan päivähoidosta tai ottaa lapsensa kotiin, se menettää kulutusveroissa, kun perheille ei jää varaa tai aikaa ostaa välttämättömyystarvikkeita.

Kokoomukselle pisteet eduskuntavaalien parhaasta silmänkääntötempusta. Hoitajien "tasa-arvotupoa" tavoitellaan edelleen, 800 miljoonan euron kustannukset aiotaan kerätä mm. pienituloisimpien päivähoitomaksuilla ja terveyskeskusmaksujen korotuksilla.

Ei kommentteja: