keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Kalliossa osoitettiin solidaarisuutta romanisiirtolaisille

¡Olé romani!-bileiden julisteita Helsingin Hämeentiellä


Etelä-Suomen Vasemmistonuorten 10.8. järjestämät ¡Olé romani! -bileet sosiaalikeskus Satamassa majoittuvien romanisiirtolaisten tukemiseksi keräsivät yli 200 kiinnostunutta ihmistä paikalle tiistai-iltana. Tilaisuudessa kuultiin musiikkia kahdelta eri mantereelta Shakan, Moyenein sekä Left Hooks dj:ien noustessa lavalle. Bileiden aluksi järjestetyssä paneelikeskustelussa Suomen Amnestyn puheenjohtaja Jussi Förbum, Helsingin Vasemmistoliiton puheenjohtaja Sampo Villanen sekä Katja Tuominen Vapaa Liikkuvuus -verkostosta ottivat kantaa romanien asemaan niin eurooppalaisella kuin helsinkiläiselläkin tasolla ja vastailivat yleisön kysymyksiin aiheesta.

Jussi Förbum painotti omissa puheenvuoroissaan erityisesti sitä, että romaniasioita käsiteltäessä tulisi tilanne nähdä koko Euroopan laajuisessa kontekstissa sillä romanisiirtolaiset liikkuvat laajalti toimeentulon perässä ympäri Eurooppaa tehden erinäisiä keikka- ja hanttihommia. Romanivastainen politiikka ei myöskään ole vain valtiokohtaista vaan puhutaan samasta ilmiöstä koko Euroopan Unionin alueella. Esimerkiksi Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen ajama kerjäämiskielto, jonka pääasiallisena tarkoituksena on heikentää romanien toimeentuloa ja asemaa, on samaa poliittista kehitystä kuin se, että presidentti Nicolas Sarkozy ajaa romanien leirien tuhoamista ja heidän häätämistään pois Ranskasta. ”Romanien aseman heikentyminen on yleiseurooppalainen ilmiö emmekä voi vältellä vastuuta heidän auttamisestaan ja odottaa 30 vuotta, että Romania ja Bulgaria ryhtyvät parantamaan tämän syrjityn kansan asemaa.” Förbum kommentoi.

Sampo Villanen koki varsin ongelmalliseksi sen että romanit suljetaan itse poliittisen keskustelun ulkopuolelle, eikä heillä ole juuri mahdollista omien mielipiteidensä tuomiseen julki. Esimerkiksi Jussi Pajusen työryhmään, joka ajaa kerjäämiskieltoa Helsinkiin, ei edes otettu mukaan edustajaa Suomen romanien keskuudesta. Katja Tuominen kertoi, että he Vapaa liikkuvuus -verkostossa mielellään näyttäisivät romanien arkea sosiaalikeskus Satamassa kaupunginvaltuutetuille puoluekannasta riippumatta, koska tällä hetkellä keskustelu pohjaa perättömiin väitteisiin ja tietämättömyyteen. Esimerkiksi ei ole mitään näytteitä siitä, että kaduilla kerjäävät romanit kuuluisivat johonkin kansainväliseen rikollisliigaan. Todellisuudessa pelko joutumisesta hyväksikäytön uhriksi ajaa monet romanit pois Itä-Euroopasta ja Balkanilta.

Jotta romanien asemaa voitaisiin ryhtyä parantamaan tulisi heihin kohdistuva ajojahti lopettaa ja saada esimerkiksi lapset käymään koulua edes Suomessa, sillä se ei ole todellisuudessa mahdollista maissa kuten Romaniassa tai Bulgariassa. Joissakin EU-maissa kuten esimerkiksi Ranskassa romanisiirtolaisten lapsilla on mahdollisuus koulunkäyntiin. Romanien asemaa ei parane niin kauan kun heitä pidetään ja kohdellaan epämiellyttävänä joukkona ja unohdetaan yhteiskunnalliset rakenteet jotka synnyttävät ja ylläpitävät köyhyyttä.

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret

Ei kommentteja: