lauantai 4. syyskuuta 2010

Vasemmisto pyöräilee lauantaina hiilineutraalin Helsingin puolesta

Vasemmisto pyöräilee hiilineutraalin Helsingin puolesta lauantaina 4.9. Pyöräkiertue starttaa Kiasman edestä kello 12 ja suuntaa Vaasanaukiolle ja sieltä edelleen Herttoniemeen ja Kontulaan. Pysähdyspaikoilla on tarjolla politiikkaa, pyöränhuoltoapua, kahvia ja pullaa.

Opiskelija-aktiivi ja ensi kevään eduskuntavaaliehdokas Katri Immonen, 24, turhautui Helsingin autovaltaiseen politiikkaan ja teki aloitteen tapahtuman järjestämisestä. ”Tapahtuman viesti on, että jos hiilineutraaliuteen halutaan päästä, on määrätietoisesti kehitettävä kaupunkia kävely- ja pyöräily-ystävällisempään suuntaan,” Immonen toteaa.

Helsingin kaupunki tavoittelee hiilineutraaliutta. Liikenne on kolmanneksi suurin hiilidioksidipäästöjen tuottaja pääkaupunkiseudulla. Liikenteen päästöistä yksityisautoilu muodostaa 53%. Immosen mukaan pyöräily olisi nähtävä autoilun korvaavana liikkumismuotona, ei vapaa-ajan harrastuksena tai “kevyen liikenteen” muotona. Autoteiden yhteydessä kulkevat pyörätiet on monin paikoin paras rakentaa autotielle omaksi kaistakseen, sillä pyörien nopeudet ovat lähempänä autojen kuin jalankulkijoiden liikkumistahtia. Uudet asuinalueet ja kaavoitus on suunniteltava pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden ehdoilla. Joukkoliikenteen tulee olla toimivaa koko pääkaupunkiseudulla, ja lippujen hintojen edullisia.

Asuntopulasta kärsivässä kaupungissa parkkipaikat vievät paljon tilaa, joka voisi olla virkistyskäytössä tai asuntoina. ”Autopaikkavaatimuksia asuntojen rakentamisen yhteydessä tulee väljentää. Näin saadaan enemmän tilaa ihmisten käyttöön”, linjaa Etelä-Suomen Vasemmistonuorten puheenjohtaja Antti Kurko.

Vasemmisto haluaa nostaa esille myös sen tosiseikan, että kaavoitusratkaisut kokonaisuutena vaikuttavat liikkumisen aiheuttamiin päästöihin. Isoja automarketteja suosiva politiikka pakottaa autoiluun, varsinkin kun samaan aikaan pienet lähikaupat häviävät. Myös palvelujen keskittämisellä on sama vaikutus.

”Palvelujen läheisyys vähentää hiilipäästöjä ja parantaa elämänlaatua samalla kertaa,” summaa Helsingin Vasemmistoliiton puheenjohtaja Sampo Villanen.


Lisätiedot:

Katri Immonen
katri.immonen@gmail.com
040-747 9436

Sampo Villanen
Puheenjohtaja
Helsingin Vasemmistoliitto

Antti Kurko
Puheenjohtaja
Etelä-Suomen Vasemmistonuoret

Ei kommentteja: