perjantai 15. lokakuuta 2010

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret: Pääkaupunkiseutua rakennettava asukkaiden ehdoilla

Kannanotto
15.10.2010
vapaa julkaistavaksi heti

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret:
Pääkaupunkiseutua rakennettava asukkaiden ehdoilla


Etelä-Suomen Vasemmistonuoret vaatii, että asukkaat on otettava paremmin huomioon kaupunkisuunnittelussa. Pääkaupunkiseudulle on rakennettava enemmän valtion tukemia vuokra- ja asumisoikeusasuntoja, lisäksi vuokrien hinnat on saatava laskemaan.

Demokratia toteutuu vain asukkaita kuulemalla. Alueiden erityispiirteet on otettava huomioon monipuolisella asukaslähtöisellä rakentamisella. Perinteisiä vuokra-asumisen muotoja tulee laajentaa ja antaa mahdollisuus asua vuokralla muuallakin kuin kerrostaloasunnoissa. Asuinalueita tulee kehittää tasapainosesti ja eri yhteiskuntaluokat huomioiden.

“Nykyinen tapa rakentaa uutta toimistotilaa vaikka sitä on jo valmiiksi tyhjillään, kuvastaa hyvin talouselämän lyhytnäköisiä intressejä. Kaupunkia tulee kehittää asukkaiden, ei bisnesmaailman ehdoilla. On järjetöntä, että kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on pulaa samaan aikaan kun rakennetaan uusia toimistotiloja,” sanoo Etelä-Suomen Vasemmistonuorten puheenjohtaja Antti Kurko.

Sunnuntaina 17.10. järjestetään perinteinen Asunnottomien yö -tapahtuma. Viime vuonna mielenosoittajat valtasivat Helsingistä tyhjillään olevan toimistorakennuksen hätämajoitukseksi asunnottomille. Valtaus oli kannanotto häikäilemätöntä asuntopolitiikkaa vastaan. Lisäksi sillä haluttiin kyseenalaistaa tyhjillään olevien kiinteistöjen käyttötarkoitus.

“Helsingissä on jo nyt peräti 1,1 miljoonaa neliömetriä tyhjää toimistotilaa. Herttoniemessä joka neljäs rakennettu toimistotila on käyttämättä. Pitkään tyhjillä olleita kiinteistöjä on saatava ottaa asumis- ja yhteisölliseen käyttöön, kuten sosiaalikeskuksiksi. Kaupunkien pitää pyrkiä kaikilla päätöksillään laskemaan asukkaiden asumiskustannuksia, jotka nyt vievät vähävaraisilta suuren osan tuloista ja ovat muuhun maahan verrattuna erittäin korkeat. ” vaatii Kurko.

Kaupungin päätöksenteossa tehty virhe kaupungin tonttivuokrien korottamisesta on käytännössä johtanut siihen, että yhä useampi pienipalkkaisilla aloilla työskentelevä ihminen joutuu hakemaan lisäksi toimeentulotukea. Kaupunginvaltuusto päättää vielä ennen vuodenvaihdetta esityksestä vuokrataloyhtiöiden fuusiosta. Vasemmisto on ainoana puolueena vastustanut vuokrafuusiota. Esityksessä itsessään vuokrien oletetaan nousevan. Fuusion myötä asumiskustannukset kasvavat, mikä ajaa pienituloiset ihmiset kauemmaksi nykyisiltä asuinalueiltaan. Tämä  taas vahvistaa entisestään yhteiskuntaluokkien välisiä eroja.


Lisätiedot:
Antti Kurko
puheenjohtaja
Etelä-Suomen Vasemmistonuoret
040 834 0286
anttikurko@yahoo.com

Ei kommentteja: