maanantai 7. marraskuuta 2011

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret muisti Arndt Pekurista

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret muisti lauantaina 5.11.2011 70 vuotta sitten teloitettua Arndt Pekurista viemällä tämän haudalle Malminhautausmaalle kaksi kynttilää. Pekurinen on merkittävimpiä suomalaisia aseistakieltäytyjiä. Hänellä oli keskeinen vaikutus Suomen ensimmäisen siviilipalveluslain, niin sanotun Lex Pekurisen syntymiseen. Etelä-Suomen Vasemmistonuoret vaatii Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuskomitean linjausta Jehovan todistajiin sovellettavan vapauttamismenettelyn ulottamista myös heihin, jotka eivät voi suorittaa asevelvollisuutta ei-uskonnollisen vakaumuksensa takia.

Muistokäynnin myötä Etelä-Suomen Vasemmistonuoret halusi osoittaa arvostuksensa Pekurisen kamppailulle pakollista asepalvelusta vastaan ja sen merkityksestä siihen, että Suomeenkin saatiin aseeton ja rauhanomainen tapa suorittaa asevelvollisuus. ”Ketään ei saa vastentahoisesti pakottaa mukaan väkivaltakoneistoon”, sanoo Etelä-Suomen Vasemmistonuorten aktiivi Jasu Setälä.

Pekurinen ehti olla elämänsä aikana useita kertoja vankilassa kieltäydyttyään suorittamasta minkäänlaista palvelusta, jolla oli jotakin tekemistä armeijan kanssa. Jatkosodassa 5.11.1941 Pekurinen kuljetettiin vankilasta Suomussalmen rintamalle ja määrättiin tarttumaan aseeseen teloituksen uhalla. Pekurinen kieltäytyi, mutta vasta kolmas sotamies suostui pistämään teloituksen täytäntöön.

Lisätietoa:
Jasu Setälä
Etelä-Suomen Vasemmistonuorten aktiivi
jasusetala [at] gmail.com

Antti Kurko
puheenjohtaja
Etelä-Suomen Vasemmistonuoret
0408340286
terantti [at] gmail.com

Ei kommentteja: