maanantai 28. marraskuuta 2011

Luukkurallin loputtava
Vantaan Vasemmistonuoret vaatii selkeämpää sosiaaliturvaa nykyisen luukkurallin sijaan. Suomessa sosiaaliturvasta on luotu byrokraattinen sekasotku, jossa tukia on vaikea hakea eivätkä ne riitä elämiseen. Väliinputoajia ovat esimerkiksi opiskelijaperheet, itsensätyöllistäjät, työssäkäyvät opiskelijat ja pätkätyöläiset.

Moni erityisesti nuorista sosiaaliturvan saajista elää toimeentulotuen varassa, vaikka se on tarkoitettu vasta vihoviimeiseksi tulolähteeksi”, puheenjohtaja Antti Hartikainen toteaa. “Tämä rasittaa myös kuntien taloutta, koska kunnat maksavat puolet toimeentulotuesta.”

Vantaan Vasemmistonuorten mielestä sosiaaliturvaa tulisi yhtenäistää, jotta ihmisten toimeentulo olisi turvattu elämäntilanteen muutoksista huolimatta. Esimerkiksi lyhyen työjakson ei pitäisi aiheuttaa työttömälle tai opiskelijalle turhaa paperisotaa. Samalla virastojen yhteistoimintaa tulisi parantaa niin, että jokaista tukea ei tarvitsisi hakea eri luukulta. Byrokratiaa vähentämällä esimerkiksi sosiaalitoimistojen resurssit vapautuisivat syrjäymisen ehkäisemiseen papereiden pyörittelyn sijaan.

"Ensiaskeleena nykyisten virastojen toimipaikat voisi sijoittaa yhden "torin" ympärille, jolloin samalla käyntikerralla voisi asioida helpommin esimerkiksi sekä työ- ja elinkeinotoimistossa että KELA:ssa”, Hartikainen ideoi.

Vasemmistonuorten lopullisena tavoitteena on yhdistää kaikki sosiaalituet elämiseen riittäväksi perustuloksi. Perustulo sekä vähentäisi byrokratiaa että turvaisi ihmisten toimeentulon ja vapauden määrätä omasta elämästään.

Lisätietoja:
Antti Hartikainen, pj, Vantaan Vasemmistonuoret, 050 3793863

Ei kommentteja: